Bas en Peter op reis…Texas BBQ

CentralTexasBBQTrail
Geïnspireerd door o.a. een leuk artikel op BBQ-nl, en websites zoals Eat Drink and Be Merry van Louie Mueller, Slap yo’ Daddy en de Texas BBQ Tour op Google maps moest het er een keer van komen.

Bas en Peter stopten met dromen en praten en gingen het gewoon doen: ticket boeken en de BBQ Trail in Central Texas werd strak ingepland. Meemaken, beleven, proeven en eten.

Verplichte stops zijn de klassiekers zoals Franklin BBQ, Stiles BBQ, La Barbecue, Stubbs, Snows BBQ, Taylor van Louie Mueller. Lees hieronder verder voor de ervaring van Peter en Bas, wat ze proefden, hoe het smaakte.


Waar te beginnen? Het was super, fantastisch, lekker, warme mensen die Texanen? Allemaal waar…. Stap voor stap dan maar 🙂

Geland in Houston en direct een auto huren: Chevrolet Camaro.

Vanaf Houston is het in zo’n heerlijke Camaro net geen 3 uur rijden naar Austin. Daar hebben we een motel geboekt op 12th street vlakbij Franklin BBQ wat op 11th street zit, downtown/ capitol area in central east Austin. Vanuit daar bezoeken we de restaurants in Austin.

Daarna vertrekken we naar het motel in Lockhart (Smitty’s Market, Kreuz Market, Blacks BBQ). Als we weer naar Houston rijden voor het vliegveld pakken we Luling city market mee omdat we langs Luling komen.
Van daar uit naar Austin om in te checken bij het Super 8 motel, kleine 2,5 uur rijden. Best pittig na een 9,5 uur durende vlucht. Verkeer zat aardig vast dus toch maar voor gekozen eerst Stubbs een bezoekje te brengen in Austin.

Stubbs:

Tsja, wat moeten we zeggen na zo’n eerste ervaring? Het was droog, smaakte naar olie door te veel rook te hebben en was eigenlijk een tegenvaller na zo’n reis.
Dit is het motel, helemaal super, ook qua ligging met 100 meter naar achteren vanwaar ik deze foto genomen heb Franklin die we de volgende morgen gingen bezoeken.

Franklin BBQ:

Beste BBQ restaurant volgens velen… We waren er om 8.45, hieronder de rij om 10.00 toen hebben ze hem afgekapt. Moesten nog een uur wachten tot 11.00 toen ging het open. In 2,5 uur tijd verkochten ze 650 KG vlees en was het op.

Joris, onze social media man had getwitterd dat we er aan kwamen namens PureBBQ. De bedrijfsleider hieronder was van de tweet op de hoogte en nam uitgebreid de tijd om een babbeltje te maken over van alles en nog wat. Het ging over Nederland, brisket, KCBS maar ook vd Vaart bij Ajax (kwam hij zelf mee 🙁 ). We voelden ons bijna schuldig door alle aandacht die we kregen. De dame die kwam de hele rij aflopen wat iedereen dacht te bestellen d.m.v. turven schatte ze de voorraad in, en zo konden ze inschatten waar ze de rij stop gingen zetten. Ook werd er frisdrank en bier verkocht in de rij, het leek op een heus feestje. Stoeltjes konden ook gehuurd worden.

11.00!! We konden naar binnen 🙂

We hadden besteld: Brisket, Ribben, PP, kalkoen en sausage.

Wowwwwww!! Dit was dus hoe het allemaal hoort te smaken! Kalkoen, superzacht en botermals met heerlijk wat peper (hadden alle gerechten wel een hoog zwart peper gehalte, heerlijk). PP was mooi van smaak en superzacht. Brisket, wauw dat was echt de winnaar. Daar hoefde je niet op te kauwen en mooi van smaak. Ribben iets te veel zwarte peper en was iets te gaar, maar smaakte verder heerlijk. Sausage ook erg lekker met veel knoflook en pepertje. We zeiden tegen elkaar, als we beter tegenkomen dan staan we versteld. Algemeen was het ook zeker een winnaar bleek achteraf.

Kent iemand deze nog?

Mr. Franklin himself gaf ons nog een zeer uitgebreide tour. 5 van deze smokers staan er al en er komt een zesde bij!! 650-750kg vlees per dag! En ze kunnen niet de vraag aan.

Stiles Switch:

De pitmaster van Louis Mueller is hiernaartoe gekomen. En het was erg lekkere BBQ wat we geproefd hadden.

Nog te vol van Franklin eigenlijk naar Stiles Switch gereden.

Brisket, beefrib, sausage, kalkoen en ribben.

Runderrib, 1van de beste die we deze trip gehad zou hebben. Brisket bijna net zo lekker als Franklin, iets droger wat denken wij te maken had met de doorloopsnelheid. Ribben waren Subliem! Erg lekker, mooi sappig en minder hoog zwarte peper gehalte dan Franklin. Kalkoen was echt waardeloos in vergelijking met Franklin, geen kraak en smaak en droog.

Klose pit, met assistent pitmaster.

Salt Lick:

Wat een knoepert van een restaurant is dit zeg. Erg gezellig aangekleed (in tegenstelling tot een hoop anderen die we gezien hadden), met als eye-catcher de open pit. Leuk personeel met zwaar Southern accent. Laatste van de dag en niet veel trek meer, helemaal niet eigenlijk 🙁 Ribben, brisket en sausage.

Top limonade!!

We kregen een pieper mee die ging flashen als er plaats was.

De ‘warmhoudpit’. Alles werd gewoon achter de schermen gerookt.

We hadden een bescheiden bordje van ribben, brisket en sausage.

Viel een beetje tegen. Brisket niet ver genoeg, ribben waren sappig en goed op smaak en sausage flauw. Al vond Peter hem helemaal niks, ik vond hem met saus erg lekker.

Pecan Pie erg lekker!

Snow BBQ:

Op naar Lexington, naar het beste restaurant van Texas volgens de ‘Texas Monthly’. Tootsie, de 73 jarige pitmeesteres was zeer vriendelijk en werkte net zo hard mee als haar compagnon en haar zoon.

Op het menu, brisket was lekker maar beetje droog. Pork shoulder was niet zo ver zodat je hem kon pullen, maar snijden. Was niet een jiha stukje vlees. Worst was super, klein beetje sappiger had hij wel gemogen maar erg smaakvol. Ribben waren heerlijk! BBQ-saus van Snow was ook een echt toppertje! Heel veel hoog azijn-sauzen geproefd, had deze ook maar iets meer ketchup wat wij erg lekker vonden.

Redneck bloempot….

Op naar Taylor voor Loui Mueller:

Ze hadden een brand in hun pits en moesten nu alles op een off set smoker doen. Moet zeggen dat het best tegenviel allemaal qua eten. Gastvrijheid was wel weer erg warm.

Alles was door de roet aangetast en even smerig eigenlijk, heerlijk!!

Brisket had een ´plaatselijk´rooksmaak en was vrij droog en vlak. Baby back, taai en niet lekker. Originele sausage, vlak en de chipotle sausage mega heet maar verder ook vlak. We hadden meer verwacht van zo´n grote naam. Misschien lag het gewoon aan de missende pit en dat ze even moesten behelpen.

Iedereen blijft stomverbaasd dat er twee van die kaaskoppen afreizen vanuit Nederland om hun BBQ te proeven. Of we even een stickertje wilde plakken. En we hebben ons kaartje opgehangen aan hun wall of fame.

De zoon van de in 2008 wijlen Bobby. Zoek het kaartje op het bord van ons, dus niet die hij in zijn hand ook heeft.

We zouden naar Elgin gaan voor Southside market, maar in plaats daarvan was het 1 biertje doen in de pub van Elgin om even het eten te laten zakken om 14.00. We gingen uiteindelijk om 22.00 weg 🙂
Daar raakten we in gesprek met een ‘local’ genaamd: Big Poppa Jack!

Hij heeft ons uren entertaint over zijn BBQ verhalen en de Tex Mex waar hij ook fan van is. Dat ging gepaard met een uiteindelijke fles tequila denk ik. Tips meegekregen over brisket. Hele verhaal van Stubbs verteld zijn opkomt en afgang. Stubbs kwam uit hetzelfde dorp als dat Jack komt, en vertelde hoe hij als grote donkere man gekromd stond in de pits hij de lekkerste dingen er af trok. En Stubbs had in die tijd al een brickpit met waterpan, wat in de begin jaren 60 uitzonderlijk was. Ook ving hij alle drippings op van het BBQen op waar hij zijn BBQ saus van maakte. Je kon met elk dood dier bij hem terecht, vroeg nooit om een prijs maar als je hem in zijn ogen te weinig gaf dan vertikte hij nog een keer voor je te BBQ’en. Zo vertelde Jack dat hij een keer een geit op kwam halen van de BBQ en hij zag een paar wasberen op de Q liggen ook. Jack zei waarom heb je die er op liggen? Is dat we lekker een raccoon op een bbq? Waarop Stubbs zei: If I as a coon, cannot cook coon on a BBQ it’s no good. Later ging Stubbs naar Austin waar hij aan lager wal raakte en al zijn recepten verkocht aan het nu huidige Stubbs. Maar de locals waren het er over eens dat het nooit meer dezelfde Stubbs smaak had.

Man links van Popa is Dave die ons adviseerde naar The Texas Rrib Kings in Austin te gaan, wat we ook zouden doen twee dagen later. En hem toevalligerwijs daar ook weer aantroffen.

La Barbucue:

Als eerste toen we aankwamen dacht ik al wat een bekende kop heeft die man die zich voorstelde als John.

Kwartje viel pas later toen ik eatdrinknbmerry na las. Het was de oude pitmaster van Franklin. Na een poosje gebabbeld te hebben over zijn competitie in KCBS en hoe hij Tuffy en Bad Byron verslagen zou hebben meerdere keren, ging ons hartje sneller kloppen.

De dochter van wijlen Bobby van Loui Mueller is eigenaresse.

Goed dan, live muziek en bier om 11.00!! Yeuh omdat het Pasen is. Gewoon meedoen anders val je op 😉

De verwachtingen werden meer dan waar gemaakt. Brisket, topper! Misschien wel gelijk of beter als Franklin. Worst, zeer pittig maar mals en sappig en goed op smaak. Beef rib was de lekkerste tot nu toe, goed gekruid en een heerlijk rund smaak nog hebbend. Spareribs de eerste met echte glaze, superb!! Moeilijk hoor, als je moet vergelijken met Franklin maar echt van hetzelfde kaliber. We denken dat het ook wel de weg om te gaan is met BBQ verkopen, en het is het lekkerste en meest verse wat je proeft op die manier als het gewoon open gaat en wacht tot het uitverkocht is. Dat bewaren in ‘tijdelijke warmhoud pits’ komt de smaak niet ten goede. John Luis, een naam om te onthouden.

Blacks:

Tsja, we moeten zeggen dat al het lekkers in Austin, de BBQ capitol Lockhart een beetje tegen viel in zijn algemeen. Maar wat hadden we bij Blacks. Ribben erg droog. Worst was baggervet en niet lekker. Beefrib vond ik wel weer heerlijk, alleen veel vet weg trekken maar daaronder zat supervlees. Brisket droog en laffe smaak.

Smitty’s:

Dat zou om 8.00 open moeten zijn, zouden om 10.00 alles moeten hebben zeiden ze om 9.00 en hadden alleen nog maar worst om 10.15. Gemiste kans, maar na alleen die worst al geproefd te hebben toch maar weer terug naar Austin voor de lunch.

Verder invullen laat ik aan jullie over…

Texas Rib Kings:

All you can eat voor $ 13,95….. Doe maar een beetje van alles meneer 🙂

Worst was erg vlak, brisket droog, PP te veel saus, kalkoen sappig maar ook vlak. Ribben misten ook smaak. Beefrib mooie garing en rook maar ook vlak.

Kreutz:

Brisket droog, schouder nog droger. Worst mega vet, spareribs iets beter.

Herkenbaar gebouw?

City Market:

Tsja, ik denk dat we het beste wel gehad hebben inmiddels……

Brisket:
1. Franklin
2. La Barbecue
3. Stiles Switch

Ribben:
1. La Barbecue
2. Stiles Switch
3. Franklin

Beefrib:
1. La Barbecue
2. Stiles Switch
3. Blacks

Sausage:
1. Franklin (Peter zegt 1)
2. La Barbecue (Bas zegt 1)
3. Snow BBq

Schouder:
1. Franklin
2. Texas Rib Kings
3. Snow BBQ

Overall Peter:
1. Franklin
2. La Barbecue
3. Snow BBQ
4. Stiles Switch

Overall Bas:
1. La Barbecue
2. Franklin
3. Stiles Switch
4. Snow BBQ

Peter

Bas

Een echte aanrader!!! We hebben genoten…….