Back from the Jack 2015

Verslag Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue in Lynchburg, Tennessee

Woensdag 21 oktober was het hele team in Atlanta gearriveerd. Jeff Campbell van WickedQ was er ook bij, en we verzamelden ons bij Fox Bros BBQ Restaurant, neem daar de “Four Plate”, dan heb je alles.. Maar neem deze per twee personen.. bijna alles is groot in Amerika, zo ook de borden met eten. We kregen op verzoek een korte rondleiding bij de “pit”, toch indrukwekkend hoe zo’n BBQ restaurant zoveel eten weet te maken tegen zo’n kwaliteit. Speldjes, stickers vinden ze prachtig en worden met trots gedragen.

Foto-album staat hier: https://goo.gl/photos/XEa3mMYgpESd5ahAA

20151021FoxBros
Toen snel door want we hadden om 13:00 een afspraak bij de fabriek van Primo Grills voor een rondleiding. Toch wel een eye-opener hoe ze de Primo Grill maken, we mochten geen foto’s maken in het deel waar de onderdelen gegoten werden in de mallen. Het viel ons op dat er veel handmatig werk aan te pas komt: schuren, tillen, boren, inpakken. Toen we er toch waren meteen de nieuwe temperatuur meter en een D-plate gekocht.

Om goed 15:00 verlieten we Atlanta en gingen we op weg naar onze villa in Lynchburg, een rit van 3,5 a 4 uur. Onder weg nog gestopt bij de Calhoun Premium Outlets en later nog een keer gestopt in Chattanooga voor winkelen (Hamilton Place Mall) en eten bij RED ROBIN GOURMET BURGERS. Nu bestaat ons team uit rustige mensen en een paar die iets extrovert zijn, maar als je als groep van 11 ergens naar binnen gaat, allemaal hetzelfde tenue aan hebt en een beetje luidruchtig bent dan val je op.. zo ook bij de eigenaar van Red Robin.. hij was meteen enthousiast over ons en dat bleek wel uit zijn reactie op Facebook.

20151021RedRobin

Ons gehuurde huis was ook fantastisch lag aan een prachtig meer (volg de link en bekijk de foto’s)

20151021TheHouse01

Donderdag 22 oktober: onze eerste dag en meteen naar Lynchburg alwaar we mochten inchecken bij de organisatie van The Jack, met ID natuurlijk, we kregen onze banner, polsbandjes en overige instructies. Daarna onze stek verkennen, tent opzetten, tafels plaatsen, banners ophangen, tent inrichten, houtskool ontvangen etc, etc. Supersmoker van Mike Alvarez erbij (zie foto in post hieronder). De dag is verder gevuld met rondjes lopen over het terrein, kijken bij andere teams, bekenden de hand schudden en het kleine dorpje (zeer toeristisch ingestelde) Lynchburg verkennen. Voor de avond waren we (alle internationale teams) uitgenodigd door Byron Chism (ja die van de butt-rub) op de Butt Ranch voor een BBQ en een paar biertjes. Leuk en gezellig, maar verstandig als we zijn hebben we het niet laat gemaakt.

Vrijdag 23 oktober: drukke dag, de Primo’s werden bezorgd en we gingen de twee 3×3 tentjes verder inrichten, de laatste boodschappen voor o.a. saus, dessert en Homeland Cooking werden gedaan. ’s Middags hadden we een tour geboekt bij de “Distillery of Jack Daniels”. We kregen de volledige rondleiding… kun je veel over zeggen maar je moet het meemaken, het hele productieproces wordt uitgelegd en zoals elk stevig merk is Jack Daniels omgeven door prachtige verhalen, legendes, feiten en weetjes. Onze gids kon het prachtig en met humor vertellen. Overall ruik je de whiskey, fantastische ervaring. Aan het eind van de tour mochten we proeven. Vier verschillende soorten JD in vier kleine glaasjes, prima binnen te houden. Over smaak valt te twisten dat hebben we dan ook een beetje gedaan. Blijft een mooie rondleiding. Schots en Iers smaakt mij toch beter.
Na de rondleiding gingen we ons opmaken voor de “Parade”, alle teams met banners en vlaggen achter elkaar door het kleine dorpje. Het is een wandeling van nog geen 600 meter maar wel ontzettend leuk, vooral ook de reacties van het publiek.

De parade eindigt op het terrein van Jack Daniels alwaar bussen klaar staan om je naar de “BBQ up the Hill” te brengen. Een receptie verzorgd door “Jack” in een mooie omgeving die was aangekleed met herfstkleuren. Wat kun je daar verwachten: twee BBQ buffetten, mierzoete “iced tea”, hele zoete “lemonade” en een mix van Jack Daniels met limonade”: het credo is “Drink Responsible”, en dat hebben we dan ook maar gedaan. Ik geloof niet dat al onze consumptie bonnen zijn opgegaan. Ook hier hebben we ons voorbeeldig gedragen en zijn we tijdig naar huis gegaan. Joris, Johan en Martin zijn die nacht in de tent gebleven om over de BBQ trailer te waken waar het vlees lag te garen.

20151022PureatTheJack

Zaterdag 24 oktober: Game day. Voor de een iets meer “game” dan de ander, de verwachtingen waren niet hoog, maar we wilden er ook weer niet met de pet naar gooien. De ochtend en middag zijn niet veel anders dan elke andere KCBS wedstrijd. Gerechten klaar maken en foamboxen vullen met kip, ribs, pork en brisket. Daarna opruimen en wachten op de prijsuitreiking. De 3 extra onderdelen waren saus, “Cooking from the Homeland” en dessert. De prijs uitreiking begon bijna op tijd (17:15) maar duurde 2,5 uur omdat ze er een flinke show van maken met een heuse Master of Ceremony, veel muziek en licht. Vermeldenswaardig vond ik de resultaten bij de kip, plaats 2 en 3 gingen naar Europese teams. In de Overall uitslagen kom je pas op plek 26 het eerste niet-Amerikaanse team tegen (Sabor a Lena BBQ uit Puerto Rico). Beste Europese team was Miss Piggy’s op een 30e plaats (van de 93 deelnemende teams). De rest van de Europese teams kom je na plaats 68 tegen. Kortom.. Amerikaanse jury leden proeven anders dan dat we hier gewend zijn , aan onze inzet kan het niet liggen.

Zondag 24 oktober: en deel van het team bleef bij onze villa aan het meer uitrusten, varen met de kayak. Voor de rest van het team was het een mooie dag om Nashville te bezoeken.

Maandag 25 oktober: voor Bas en Martin de dag om langs Memphis en Graceland te rijden (flinke autorit). Op de terugweg verzamelen bij Big Bob Gibson voor een laatste bezoek aan een BBQ restaurant.

We hadden de hele week fantastisch weer, overdag varieerde van 17 tot wel 35 graden celcius. Alleen zaterdag op Game Day regende het. ’s Avonds koelde het soms af tot 12 graden. Andere teams hebben in andere jaren ook wel temperaturen onder nul gehad. Wij wisten het vrijdag ochtend even niet waar de te zoeken toen de temperatuur in de tent de 38 graden Celsius aantikte. Dus elk komend jaar… korte broek mee , maar ook handschoenen, sjaal en muts.

Was het de moeite waard? Zekers. Het is een erg leuke BBQ-vakantietrip, de mensen uit Georgia en Tennessee zijn ook fantastisch, hulpvaardig, open en hartelijk. Maar dat kan liggen aan onze uitnodigende opstelling, een licht chaotische en beetje luidruchtige (maar niet storende) groep van 11 personen in clubtenue trekt al snel positieve aandacht.

Gaan we nog een keer als we de kans krijgen? Sommige wel, andere niet. Ieder ervaart het op zijn eigen wijze. Wedstrijd technisch gezien heb je daar niks te zoeken. Game Day is net als in Europa, gerechten bereiden in een tentje op een grasveld met allerlei ander teams. Je gaat voor het sfeertje, de mystiek om Jack Daniels heen en een korte vakantie in Tennessee en Georgia.